athena.punt.nl
Zelf een bankhoes naaien
Zoekt en gij zult vinden...
 
Eind vorige week heb ik heel internet afgezocht naar bankhoezen want er zit een scheur in de stoffen bank. Via de postorderbedrijven is wel e.e.a. te krijgen, maar niet precies wat ik zoek en mooi vindt en in de woonkamer past. Toch vond ik uiteindelijk iets op een Vlaamse website onder de kop "textieldecoratie". Daar vind je diverse hoezen voor zitbanken: voor verschillende modellen en in meerdere kleuren, dessins en soorten stof (rekbaar en niet rekbaar). Maar helaas: ze leveren alleen in België in Luxemburg (of all places...!). Zoeken op meubelhoes, bankhoes e.d. gaf niet het gewenste resultaat. Bij de lijfelijke poging (persoonlijk de halve meubelboulevard afgaan) kreeg ik in elke gespecialiseerde winkel als antwoord op de vraag of men ook bankhoezen verkoop: "alleen voor onze eigen banken" of "nee, dat is er helaas niet want elke bank is anders". Het meisje  bij de Kwantum liet me doodleuk grand foulards zien...grr...
 
Waarom kan men dan wel in de VS bankhoezen maken die passen? Via de website Slipcovershop kun je wereldwijd meubelhoezen bestellen. Dat lijkt me echter wel een gokje...
 
Dit is ongeveer hoe het resultaat zou moeten zijn van een gekochte of zelf te maken bankhoes:

Vanavond ben ik daarom maar een nieuwe speurtocht begonnen op het web en wel naar patronen voor een bankhoes of hoe er zelf een te maken en wat daar allemaal bij komt kijken. Op Nederlandse sites kwam ik niet heel veel nuttige info tegen, dus vervolgens heb ik in het Engels gezocht op: "slip cover" en "pattern couch slip cover". Dit leverde gelukkig heel wat bruikbaar materiaal op! Zie hieronder het resultaat van deze zoekactie waar anderen wellicht ook iets aan hebben (de links zijn voornamelijk in het Engels).
 
Tips en links voor zelf een bankhoes maken
 
  • meet alle delen van je bank op en plaats de maten in de schets van de bank; bij losse kussens of aparte delen, meet je elk onderdeel apart op; dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Een dezer dagen ben ik van plan naar de markt te gaan, de stoffenbeurs of de stoffenwinkel om geschikte stof in te slaan; 5 yard heb je minimaal nodig heb ik net ergens gelezen enneh... dat is ongeveer 4,5 meter. Buitenlandse maten reken je bijvoorbeeld snel om via de superhandige  Rekenhulp voor Borduurwerk! Ik vermoed dat dat voor een 2-zitsbank geldt.
 
Tot slot nog een tip hoe je beschadigd stoffen meubilair kunt repateren. Klik hier voor een Engelstalige beschrijving.

Reacties

Sabrina op 02-09-2010 14:54
Oh, dat is een leuke tip.
Ik wil mijn bankhoezen al naar de online stomerij brengen (www.bankhoezenstomen.nl) zodat de vlekken eruit gaan. Maar wellicht kan ik ook proberen zelf nieuwe bankhoezen te naaien! Geweldige beschrijving. Dank!
hoi op 22-10-2010 15:00
Wat een leuke site. Ik ga het ook proberen want idd. grand foulards??? belachelijk
gretha op 30-06-2011 16:39
Ik word niet goed van het zoeken naar een bankhoes.
 
Is het gelukt met het maken van de hoes??
 
'k Ben benieuwd.
 
Ik hoor graag van je
 
Gretha Bakker
yvette op 23-07-2011 10:20
Bij bader kan je ook bankhoezen bestellen.
ze leveren wel in Nederland. misschien een tip als je niet zo handig bent.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl